Historia om Hotell Amigo

Det är inte många som vet att rörelsen varit i samma familjs ägo sedan 1947 då köpte fiskarsonen Sven-Erik Svensson tillsammans med hustrun Aina ”Ritz bar och konditori” i Emmaboda. Detta för pengar han tjänat ihop under sin tid som sjömans kock under krigsåren. Han hade gift sig året innan med Aina Svensson från Karsamåla, Långasjö.

historiabanner

1959 Köptes fastigheten där hotellet nu ligger. Då flyttades de byggnader som var på fastigheten och där byggdes den s.k. ”Mjölkbaren” eller ”Emmaboda bar & hotell” som var det rätta namnet.

1963-65 var det storslagna planer, dessa skulle förverkligas i Las Palmas på Gran Canaria. Där inköptes Hotell Brazilia med konditoriet Brazil. På grund av ohälsa blev det ett hastigt slut på de planerna. Men stilen och namnet Amigo (=vän på spanska) har sitt ursprung därifrån.

1970 påbörjades utbyggnaden och namnet byttes till Hotell Amigo AB. Under 70-80 talet så var der stor ruljans på dans sidan. Premiär dansen i källarplanet började innan våningen över ens var färdigbyggd. Folk kom från när och fjärran för att träffas och svänga sina lurviga på ”Bodégan”. Gäster kom från Kalmar, Karlskrona, Växjö t.o.m. så långt som från Oskarshamn kom det danslystna ungdomar. Det var dans varje fredag, Jag kör du hänger väl med? var en slogan som vi hade på klistermärken på den tiden.

1977 firades det 30 årsjubileum. Lite kuriosa från det året: Ett enkelrum kostade då 57:- och ett dubbelrum gick på 93:- inkl frukost. Man kunde även läsa i reklamen att man kunde koppla av på rummets balkong där det fanns både bord och stolar samt balkonglåda.

1980 Tog så bröderna Dan, Sten, Bengt och Niklas över rörelsen och fortsatte driva företaget efter egna huvuden. Detta efter att bröderna jobbat och hjälpt till i rörelsen under hela sin uppväxt. Även systern Maj var inblandad men hon avstod och blev lärare istället.

Renovering och tillbyggnad har kontinuerligt fortsatt. Senaste utbyggnaden skedde år 2000.

Framtida utvecklingsplaner är ständigt på tapeten. Inget hade varit möjligt utan starka familjeband och goda medarbetare.

2015-02-04 Efter 68 verksamma år lämnar Bröderna Svensson med stor tillit över Hotell Amigo AB till Marcus Royson Faroy AB Växjö. Samtliga anställda och delar av familjen Svensson har erbjudits fortsatt anställning i företaget. Vårt allra varmaste tack till vår fantastiska personal som har givet ett engagemang utöver det vanliga. Och vi vill med hela vårt hjärta tacka alla våra kunder genom åren. Tillsammans har vi alla skapat Hotell Amigos framgångar genom åren. Tack till Näringslivet i Emmaboda med omnejd och Tack hela världen för alla gästnätter! Adios Amigos Bröderna Svensson